Acest nou documentar despre Ana Gurduza, artista din spatele atelierului Ars Ana, este mai mult decât o poveste despre un ceramist talentat.
Este un omagiu adus meșteșugurilor românești și tradițiilor artistice care merită păstrate și promovate.
Misiunea noastră este să aducem cât mai aproape de tine creatori deosebiți, astfel încât să poți vedea în culisele procesului creativ.
Ana Gurduza reinterpretează forme și idei, inventând noi procedee și rezultate unice. Ana, artistă din Republica Moldova, e stabilită în București. Ea navighează cu gingășie pe un drum al experimentării artistice prin ceramică, pictură, grafică.
De la vis la realitate
Ana, la fel ca mulți dintre noi, a avut un vis, încă de când era micuță.
“Am avut un vis să devin artist, să am un pod care miroase a lemn, unde este lut, pictură, unde pot vedea copacii, auzi păsările și să mă închid acolo și să creez.”
De la arhitectură și design până la sculptură și istoria artei, Ana a explorat diverse forme de exprimare artistică înainte de a se îndrepta definitiv către ceramică.
Ars Ana, atelierul ei de ceramică este o reflectare a pasiunii sale pentru lucrul manual și pentru obiectele unice, care poartă o semnificație profundă.
“Obiectele create de mână poartă cu ele același limbaj a utilului și a frumosului, ca și obiectele preistorice.”
De la lut la obiect
Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale artei ceramice este procesul prin care un obiect ia formă. Ana descrie fiecare etapă, de la lutul brut până la obiectul finit. Procesul include crearea matrițelor pe care ea e face din ipsos, și care durează poate și două săptămâni, uscarea lutului, arderea acestuia și aplicarea smalțului. La care, desigur, se asezonează cu desene și ilustrații unice.
„Ceramica are calități sculpturale și poate deveni orice îți dorești – o idee care devine reală”, explică Ana.
O să distingeți negreșit cum, prin modul de lucru la Ars Ana, ea pune accent cu atât de mult drag pe detalii și perfecțiunea imperfectă. Face o invitație deschisă către noi toți, să reînvățăm să apreciem munca meșteșugarului și frumusețea obiectelor handmade.
De la Ana către sufletul clientului
Pentru Ana, relația cu publicul este una dintre cele mai importante componente ale creației sale. Fiecare obiect finalizat devine o parte din viața celor care îl achiziționează, iar aceasta este împlinirea misiunii sale ca artist.
Ce e creat manual trece de rangul de simple decorațiuni, căci poartă cu ele o energie și o poveste. Și asta se simte atunci când ții în mână aceste obiecte.
„Este important să fiu un ambasador al meșteșugului românesc”, spune Ana.
Documentarul, prin spusele Anei, scoate în evidență importanța aprecierii procesului creativ și a încurajării oamenilor să sprijine arta locală.
Îndemnul este clar, să alegem produse artizanale și astfel să contribuim la păstrarea tradițiilor.
Din prezent, pentru viitor
Ana Gurduza vede în fiecare obiect creat o oportunitate de a transmite frumusețea și sensibilitatea meșteșugurilor tradiționale către public, trimițându-le într-un fel de voiaj, unde timpul va fi cel prin care valoarea va fi denotată.
Timpul ne va spune dacă ceea ce facem este găsit drept valoros, sau poate nu așa de tare precum credem noi.
Din articol, la documentar
A fost o onoare pentru noi, IARMAROC.com, să reușim să surprindem un om atât de deosebit, atât prin felul ei de a fi, cât și datorită faptului că a reușit să-și transforme visul într-o realitate. Un act de curaj, perseverență, și doza perfectă de nebunie, care să te mențină dedicat unui vis care nu-i tot timpul ușor.
Hai să vezi întreg documentarul, din sezonul II din Poveștile Creatorilor IARMAROC.
IARMAROC.com rămâne locul unde pasiunea pentru produse artizanale și dragostea pentru creațiile handmade se îmbină perfect, oferindu-le românilor posibilitatea de a susține artiștii locali și de a aduce în casele lor obiecte cu adevărat speciale.
Transcript al documentarului
„Am avut un vis să devin artist, să am un pod care miroase a lemn, unde este lut, pictură, unde pot vedea copacii, auzi păsările și să mă închid acolo și să creez. Obiectele create manual poartă același limbaj al utilului și frumosului, la fel ca obiectele preistorice. E plăcut să ții în mână un obiect imperfect, un obiect care te face să acorzi atenție.
Mă numesc Ana Gurduza și sunt creatoarea atelierului de ceramică, ilustrație și experiment Ars Ana.
Am urmat linia artei în diferite moduri: în arhitectură, design, sculptură, istoria artei, și doar atunci am redescoperit spiritul copilăriei care mi-a spus de ce nu pot face asta, de ce credeam că e doar un vis? Și pas cu pas, fiecare gest m-a convins mai mult că mă apropii și, fără să-mi dau seama, am ajuns să am un atelier și să creez obiecte.
Îmi place ceramica și pictura la fel de mult. Ceramica are calități sculpturale și poate deveni orice îți dorești – o idee care devine reală, un corp tactil.
Procesul ceramicii este unul bucuros, trece prin multe etape fascinante: de la nimic, dintr-o bucată de pământ, poți ajunge la un obiect. Îmi fac obiectele de lut, fac matrițe din gips, iar apoi dau obiectului o identitate, urmează uscarea, șlefuirea, arderea, smălțuirea și desenul este sigilat pentru totdeauna. După ce obiectul iese, începe relația cu oamenii și mi-am îndeplinit misiunea.
Este important să fiu un ambasador al meșteșugului și vreau să încurajez cât mai mulți oameni să aprecieze procesul din spatele meșteșugarului, care încapsulează timp, transmite frumos și sensibilizează sufletul.
Merită să creezi valoare și să o transmiți, deoarece obiectele noastre vor trece prin filtrul timpului. Ce aș spune acum este că merită să faci greșeli și să le arăți, pentru că astfel crești. Trebuie să crezi cu tărie în visul tău și să muncești mult.”