E aproape rebel, însă, foarte necesar, să îndrăznești să schimbi modul în care lumea consumă modă. Iar acest lucru a meritat documentat - și prin scris, și prin video. De aceea, am intervievat unul dintre oamenii noștri dragi, care găsește curajul în fiecare zi să propună lumii un altfel de fashion. Slow-fashion. Conscious fashion. 

Intră cu noi în culisele Velements - born again clothes, a lui Adrian Vele.

 

"Sunt suma tuturor furtunilor, răsăritelor de soare și a tot ce s-a întâmplat în viața mea bine și rău." - Adrian Vele


Velements ca trend local care educă

Velements nu este doar un brand despre fashion sustenabil prin upcycling - este despre răbdare, reziliență, și construcția unei comunități implicate în creație. 

Iar pe lângă procesul de creare, Adi a decis să extindă efectul brandului prin implicarea comunității. De aceea, cel mai des se referă la Velements ca un Community Brand. 

Brandul local clujean pune în perspectivă "o nouă șansă" pentru piese vestimentare prin upcycling - o reciclare creativă. Oferirea de noi sensuri, noi vieți pentru produse care de altfel riscau să rămână deșeuri. 

Deșeuri care propulsează fashion-ul în top 3 cele mai poluante industrii ale lumii. Căci "omenirea aruncă la gunoi 2.100 de haine pe secundă", spune Digi24.

Velements este despre o nouă șansă. Despre vechiul care devine nou. Despre potențialul viitorului ce eclipsează trecutul. E o invitație de a deveni parte din povestea care poate face lumea un loc mai bun.

Astăzi descoasem piese din povestea brandului și a omului din spatele lui - Adrian Vele, creator local al cărei muncă transformă piese de îmbrăcăminte și mentalități de consum al modei. 

Adi Vele - un arhitect al fragmentelor ce reconstruiește un nou sens relevant astăzi din ceva damnat zilei de ieri.


Decizii ale exprimării autentice de sine 

Deși acum e un lider local al upcycling-ului, pe când era un tânăr neînțeles, upcycling-ul însemna altceva. 

Inspirat de mama sa, croitoreasă de meserie, la începutul drumului lui Adi Vele, fashion-ul a fost, în primul rând, o metodă de exprimare.

Era accesibil și intuitiv. 

Iar upcycling-ul, un concept de modă mai permisiv în fața regulilor standard ale modei. Reguli pe care, un tânăr îndrumat spre Facultatea Tehnică nu are cum să le stăpânească finețurile și tehnicile doar pe baze intuitive. 

Dar mai mult decât orice, upcycling-ul atunci a răspuns unei nevoi din viața lui.  Nevoia de exprimare creativă prin haine care să reprezinte interiorul lui la exterior prin modă. 

Ulterior a evoluat într-o decizie conștientă, o responsabilitate. 

 

“Îmi place să cred ca sunt responsabil față de ceilalți și față de pământ și față de tot.”

 

A fost o alegere îndrăzneață de a lăsa în urmă drumul tehnologiei, după absolvirea facultății de programare. Și totul pentru o viață "boemă" și "futuristă" prin crearea de haine, spune el.

A ales intuitiv ceva real pentru el însuși. A ales să facă lucrurile altfel și să nu se lase îngrădit de "cum trebuie".

 

"Mi-am spus clar că n-aș vrea să pierd ceea ce se aprinde în minte atunci când pun mâna pe haine, sau când creez ceva din nimic."

Și astfel a început Adi să devină ca o forță silențioasă a schimbării într-o lume gălăgioasă. 

 

Vele vs Velements

Pentru Vele, nu există o separare majoră între brandul său și ethosul său personal. În esența sa, brandul este despre o nouă șansă - fie că este vorba de materiale uitate sau  de oameni.

Cred că Velements mă descrie foarte bine.

Pentru că eu vreau să fiu și să primesc o nouă șansă în fiecare zi.

Eu vreau să acord o nouă șansă oamenilor. Și vreau să cred ca tot ce apare în viața mea pune o cărămidă a ce sunt eu." 

Sensibilitatea sa, poate uneori ascunsă în spatele exteriorului său încrezător, îi modelează munca în moduri profunde.

Momentele dificile de la început datorate lipsei sale de pregătire formală i-au alimentat hotărârea de a dovedi că arta poate fi instinctivă, raw și cu un impact profund.


Upcycling-ul din Velements ca filozofie, nu doar tehnică

Peticește cu răbdare o societate condusă de consum rapid. Prea rapid. 

Spre deosebire de fast-fashion, prin Velements, Adi crează o modă din a spune povești prin haine ce onorează trecutul și trecerea timpului.

„Modul în care faci lucrurile este mai important decât ceea ce faci”, reflectă el. Această filosofie îi ghidează nu doar meseria, ci și viața. E mai mult vorba de un "de ce" și "pentru ce". 


Pune cap la cap fragmente din oamenii de respectat și ideologii ce dau sens și o nouă viață. 

Mentorul ideal e o sumă a tuturor bucăților relevante din persoanele influente din viața lui Vele. Practic, tot un fel de upcycling, însă metaforic. 


Crează printr-un procedeu artistic despre comunitate, atât fizic cât și imaterial.

Un brand ca un Collective Memory - o colecție de voci, materiale și idei care sărbătoresc imperfectul, individualitatea, curajul de a te exprima cu resurse existente. 


Partea business a creației

Destul de repede, Adi a înțeles că nu e suficient doar să creezi. Căci într-o lume a fast fashion-ului e necesar să gândești antreprenorial.

"Dar chiar și așa, este esențial să nu te oprești din creație.", spune Adi povestind de învățătura de după o perioadă mai dificilă de la începuturile brandului său local. 

Construcția brandului de azi a avut, de asemenea, de a face cu partea tehnică a lui Adi și capacitatea lui de a vedea matematica în toată arta.

Aici poate că și-au spus cuvântul anii de gândire analitică din facultate. 

 

 

De aceea, Vele a fost capabil să înțeleagă că e bine să diversifici tipurile de colaborări și să dezvolți o strategie de afaceri pentru meseria sa.

De aici diferitele parteneriatele B2B, cât și deschiderea spre Educare valoroasă prin cursuri private.

Dar toate astea fără să uite să dea înapoi comunității. Căci ea este elementul principal al brandului, din perspectiva designer-ului. 


Iar motivul din spatele faptului că acest brand trebuia să funcționeze și să fie durabil pentru a trăi bine din el e și mai evident acum.

Adrian Vele, pe lângă artist, este soț, tată a doi băieți și are, la momentul publicării, încă un suflețel pe drum, nerăbdător să vadă creațiile Velements, în câteva luni. 

 

Despre documentar

Intră în universul lui Vele, de la momentul zero al găsirii hainelor care merită a doua șansă, pășește în studioul lui, și vezi procesul și produsul final.

Ascultă gândurile unui om care crede cu tărie că oamenii pot face alegeri mai bune pentru ei și pentru lumea în care trăim. 

Bucură-te de un stil cinematic mai raw, intim, chiar haotic pe alocuri, care devine un tot unitar complet, din multe bucăți unice, asemenea design-urilor lui. 

 


 

Munca lui Adi este mai mult decât artă și creație - este o mișcare. 

Prin răbdare, creativitate și comunitate, redefinește ceea ce poate fi moda. Povestea lui ne reamintește că, chiar și într-o lume în ritm haotic, există valoare în a încetini, a onora părți ale trecutului și a construi ceva împreună.


Vezi cele mai noi creații Velements pe iarmaroc.com.

Găsește atelierul Velements în Cluj-Napoca pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 46, etaj 1.

Hai să vezi întreg sezonul II din Poveștile Creatorilor IARMAROC.